Bouwen aan een hechte woongemeenschap
De nieuwe bewoners van landgoed De Wellen gaan langdurig onderdeel uitmaken van de woongemeenschap en samen focussen zij zich op:
- wonen, welzijn en interactie met de omgeving;
- wonen in een inclusieve buurt en een toegankelijk landschap, met een eigen wooncluster om je in terug te trekken;
- een eigen, herkenbare plek en een gedeelde identiteit;
- hun bijdrage aan en het kunnen vertrouwen op het zelf-organiserend vermogen van de gemeenschap;
- de bewustwording van het effect van eigen handelen op de leefomgeving.

Sociale duurzaamheid
De toekomstige bewoners van de nieuwe buurtwijk op landgoed De Wellen kiezen bewust voor een duurzame woon- en leefomgeving, waar zij te gast zijn in het landschap. De sterke eigen identiteit van het woon-, natuur- en recreatielandschap draagt bij aan de hechte gemeenschapsvorming van de bewoners, ook omdat het landschap door alle woonclusters wordt gedeeld.
Ontmoeting en verbinding
Dit landschap vormt dan ook een belangrijke basis voor de sociale cohesie in de nieuwe buurtwijk, die zich bewust opent richting de woonbuurten en haar bewoners in de omgeving. Dat geldt voor het landschap, maar zeker ook voor de commerciƫle voorzieningen in het centrale deel van de woonbuurt rond de werkplaats. Deze plekken zijn sociale ruimtes om elkaar te ontmoeten, activiteiten te ontplooien en zo onderlinge verbinding te realiseren.
Symbiose tussen woning en landschap
In de nieuwe woonbuurt op landgoed De Wellen zijn de woningen sterker verbonden met het landschap en de directe leefomgeving dan gebruikelijk in een nieuwe woonwijk. Ook de gekozen architectuur, die naadloos aansluit op het landschap, wijkt bewust af van andere woonbuurten in Apeldoorn. De symbiose tussen woning en landschap zorgt ervoor dat dit een onweerstaanbaar gebied wordt waar de woning te gast is in het landschap.