Historie
Met de herontwikkeling van landgoed De Wellen voegt deze locatie een nieuw hoofdstuk toe aan een indrukwekkend verhaal dat in 1847 begint. Dat is namelijk het jaar waarin landgoed Hohenheim wordt gesticht en een modelboerderij, enkele stallen en een kapitale villa verrijzen. Op het landgoed wordt in eerste instantie vee gehouden en gewassen verbouwd.
J.P.G. Moorrees
In Zuidbroek kocht jurist J.P.G. Moorrees 150 hectare woeste grond. Rond 1846 bouwde hij er een villa en vanaf 1850 begon de ontginning van het landgoed. Neef Moorrees, een landbouwstudent uit Hohenheim, leidde het project en huurde 250 dagloners in om het landgoed Hohenheim aan te leggen. Hij verbouwde voedergewassen en fokte kalveren en schapen voor export naar Engeland. Ondanks de spot van Veluwse boeren bleek de onconventionele landbouwmethode succesvol. Na het vertrek van neef Moorrees ging Hohenheim achteruit. In 1902 werd het grootste deel van het landgoed aan de pachters aangeboden. Het verdere lot van Hohenheim is onbekend.
St. Joseph Stichting
In 1925 kopen de broeders Penitenten het 30 hectare tellende landgoed om hier een gesticht voor Rooms Katholieke “onrustigen” te stichten. Het gesticht aan de Deventerstraat krijgt de naam St. Joseph Stichting. Het landgoed wordt met enkele gebouwen uitgebreid en arbeidstherapie gaat een belangrijk onderdeel van de behandeling van de cliënten vormen. Zo komt er een mattenmakerij, een drukkerij en een timmerwerkplaats.
Landgoed De Wellen
In 1987 verandert de naam van het psychiatrisch ziekenhuis in De Wellen, vermoedelijk een verwijzing naar de waterbronnen die vroeger in de buurt waren te vinden. In het jaar 2007 betrekt GGNet het gebouw en tot op heden doet het gebouw dienst onder de naam Psychiatrisch Centrum GGNet.