Veelgestelde vragen

In september 2023 is er een informatieavond geweest en is er informatie gedeeld over de plannen. Eind 2024 zal een volgende informatieavond worden georganiseerd. Tijdens deze avond zullen we stilstaan bij het omgevingsplan, de fasering en het bouw- / bewonersverkeer. De exacte datum wordt nog bepaald en gecommuniceerd.

  • Stedenbouwkundig plan gereed en omgevingsplan in procedure – December 2024
  • Omgevingsplan vastgesteld – eerste helft 2025
  • Start verkoop – eind 2025 / begin 2026
  • Realisatiefase (van de gehele gebiedsontwikkeling) – vanaf eind 2026 / begin 2027

Er ontstaan woonvelden met daarom heen een groen landschap dat openbaar is. Er zullen meerdere wandelpaden over het landgoed lopen met op een aantal plekken een natuurlijke speelaangelegenheid.

Ook met de fiets kunt u straks nog over het landgoed. De hoofdfietsroute loopt langs de hoofdweg door het gebied in noord-zuidrichting. Ook de mogelijkheid om tussen de beukenlanen te fietsen blijft.

Voor autoverkeer komt er geen doorgaande route door het gebied. In de wijk rijdt alleen bestemmingsverkeer.

Er komt één toegangsweg het gebied in vanaf de rotonde aan de Deventerweg. Aan de Terwoldseweg komt geen ontsluiting voor autoverkeer.

Alle bebouwing op het landgoed wordt gesloopt met uitzondering van de Villa en de Werkplaats. Deze blijven behouden en krijgen een nieuwe functie

Het streven is om zoveel mogelijk bomen te behouden. Er is in opdracht van GGNet door Bomenwacht Nederland onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de bomen op het Landgoed. Een aantal bomen is in zeer slechte staat, deze zullen verdwijnen. Een deel hiervan zal opnieuw worden aangeplant, bijvoorbeeld langs de beukenlanen die we zullen behouden.

Op een aantal plekken worden woonvelden aangelegd waar nu bomen staan. Dit kunnen we niet voorkomen maar zullen we wel tot een minimum beperken. Per saldo zullen in de toekomst meer bomen aanwezig zijn dan op dit moment.

Ja, de vijver blijft in z’n huidige vorm bestaan. Wel wordt gekeken of het hek dat aanwezig is vanwege de herten kan worden verwijderd. Er komen alleen nieuwe woningen ten noorden van de villa, niet ten zuiden ervan.

In het noordelijk deel van het plangebied zullen we de bestaande watergangen verbreden ten gunste van de woon- en leefkwaliteit van het gebied en klimaatoverwegingen.

Er wordt een divers programma gerealiseerd met in maximaal 300 woningen waarvan 1/3 sociale (huur)woningen en 2/3 (huur)woningen in de vrije sector. Het gaat zowel om eengezinswoningen als om appartementen in diverse prijscategorieën, van een starterswoning tot een luxe vrijstaande woning.

Het plan wordt gekenmerkt door landschappelijk wonen: je woont – in de privacy en geborgenheid van je eigen woning met tuin – op een gedeeld landgoed

Naast woningen is er ook beperkt (circa 440 m2) ruimte voor daghoreca. Er wordt nu al gezocht naar een exploitant, die op korte termijn wil en kan starten met ‘pop-up horeca’. Daarnaast komt binnenkort al een aantal gebouwen leeg op het terrein. GGNet, BPD en het COA kijken gezamenlijk naar een goede en leuke invulling hiervan.

Samen met de gemeente worden de randvoorwaarden en ambities voor het plan uitgewerkt.

BPD heeft Loos van Vliet als landschapsarchitect voor het stedenbouwkundig plan gevraagd.

MIX Architectuur is als planarchitect nu ook al betrokken, maar zal zich met name richten op de woningen.

Er zijn meerdere ontwikkelingen in de omgeving van het deel van het Landgoed dat BPD heeft gekocht.

Ten zuidoosten van onze ontwikkeling ligt het AZC, deze is in november 2022 opengegaan. Voor meer informatie over het COA kunt u contact opnemen met:

Gemeente Apeldoorn: https://www.apeldoorn.nl/vluchtelingen/vluchtelingen-opvang/azcdeventerstraat

COA: www.coa.nl/nl/locatie/apeldoorn

Daarnaast ontwikkelt Roosdom Tijhuis woningen ten zuidwesten van Landgoed De Wellen, op de locatie van de oude kwekerij aan de Terwoldseweg 4. En ten noordoosten van onze locatie is Nijhuis bezig met een nieuwbouwplan.

Kortom, er staat veel te gebeuren in de omgeving.

TT2A3123